Bowling

 

Ahogy a bowling a késői 1800-as évek uralkodó sportjává vált, úgy vált szükségessé a probléma mielőbbi megoldása: nem léteztek a játékot egységesen szabályozó előírások, melyek országszerte megegyeztek. A pályák hosszukat tekintve 50 és 100 láb közöttiek voltak! Szélességük is centerenként változott. A bábuk és a golyók is különböző állapotban és méretben készültek. A számolási rendszerek is eltértek egymástól.

1875-ben megalakult a Nemzeti Bowling Szövetség. Ez próbálta meg egységesíteni a játékot, ez azonban a centertulajdonosok makacs ellenállásába ütközött, nekik eszük ágában sem volt pályáikat átépíteni.

Az 1890-ben megalakult Amerikai Bowling Liga erőfeszítései hiábavalónak bizonyultak.

1895. szeptember 8-án alakult meg az Amerikai Bowling Szövetség (ABC), mely a bowlingsport világméretű egységesítésére határozta el magát.

1901-ben az ABC Chicagóban rendezte első nemzeti tornáját. A felvezetés óriási sikert hozott és az ABC-t a gyors nemzeti hírnév és elismerés felé repítette.

1916. november 30-án a alakították meg a Női Nemzeti Bowling Szövetséget. A szervezet végül a Nemzetközi Női Bowling Szövetséggé alakult(WIBC). A nők a sportág vezető erejévé váltak.

1958-ban Eddie Elias, az ohioi Akronból való támogató találkozott a világ legjobb 17 játékosával. ennek eredménye lett a Profi Bowlingozók Szervezetének (PBA) megalakítása. A nemzeti tévéállomásokkal megegyezve Amerikában Elias hozta be a játékot az emberek otthonába.

1959-ben Georgia Veatch, a Női Bowlingozók magazinjának kiadója megalapította a Profi Női Játékosok Szervezetét, melyet ma profi Hölgyjátékosok körversenyének neveznek. Az első profi hölgy körversenyt ugyanabban az évben tartották Miamiban, több mint száz résztvevővel. A bowling egyike a legrégebben és legszélesebb körben játszott játékoknak.

Történelme a kőkori Egyiptomba és Rómába nyúlik vissza és nyomon követhető a mai modern bowling centerekig. Lehetséges, hogy a barlanglakó is bowlingozónak képzelte magát, miközben köveket, vagy tuskókat dobott vagy gurított. A bowlingról szóló legkorábbi feljegyzés 7 000 évre nyúlik vissza Egyiptomba, ahol a golyóhoz hasonlító gömböket és a bábukra hasonlító márvány rudakat találtak a piramisok romjai között. Egyiptomból Julius Cézár uralkodása alatt a bowling az ókori Babilóniába, majd Észak-Itáliába vándorolt. A bowling olasz változata a bocsa, melyet még ma is játszanak valamennyire egy 800 éves angol eredetű játékhoz a füves bowlinghoz hasonlít.

 

 

Vissza a főoldalra