Rafting

 

A kajak és kenu használata nem új keletű dolog. Amióta az ókorban az ember meghódította a folyóvölgyeket, léteznek ezek a tevékenységek, melyet megannyi ősi egyiptomi, mezopotámiai forrás is ékesen bizonyít. Szerepének állandósulását jól mutatja az a tény is, hogy egyes indián törzsek, de legfőképpen az eszkimók között ma is ez a legelterjedtebb közlekedési eszköz.

A fenti szerepe mellett a sport és utazási (turizmus) célú kajakozás viszonylag későn jelent meg. A múlt századi kísérletek után gyakorlatilag a XX. század elején jelennek meg az első komoly sport klubok az atlanti régióban, de ezek meg nem a klasszikusnak mondható vadvízi evezést képviselték.

Maga a vadvízi evezés valójában nagyon rövid múltra tekinthet vissza. Ezeket a felfújható, nagy tűrőképességű gumicsónakokat az amerikai hadsereg számára fejlesztettek ki eredetileg, speciális akciók végrehajtására elit egységek számára. A sportág fejlődésének talán legnagyobb mérföldkövet jelentette, mikor ezek a termékek lekerültek a tilalmi listákról.

A természet bátrabb szerelmesei gyorsan felfedezték, hogy ezek a szívós, speciális vászonból készült csónakok gyakorlatilag törhetetlenek és minden akadályt képesek legyőzni. A rövid előzmények ellenére mára a sport egyre népszerűbb, amit jól mutat, hogy szinte az összes arra alkalmas amerikai folyó körül kinőttek a "Whitewater club"-ok.

 

Az egyes vadvízi sportok

Rafting

A legelterjedtebb vadvízi sportok egyike, mivel egyben a legbiztonságosabbnak is számít. A rafting-csónakokon általában nagyobb 8-12 személyes nagyobb gumicsónakokat értünk, habár a raftingozás szó ma Magyarországon a vadvízi evezős sportok gyűjtőnevévé is vált. A raftokban való túrázás speciális tulajdonsága, hogy teljes és összehangolt munkát kíván a bent ülőktől, ezért különösen alkalmas team building (csoportépítés) jellegű programok szervezésére. A másik speciális tulajdonság, hogy a nagyobb biztonság miatt jól használható családi jellegű túrákra (family rafting) is. Ezeket a csónakokat általában egy ember irányítja, aki leghátul ül. A hatékony előrejutás legfontosabb előfeltétele, hogy a raft két oldala egyszerre evezzen, vagyis összhang legyen. Ha valaki először van vadvízen leginkább a raft-ban való túrázáson keresztül érdemes ráérezni a vadvízi sportok ízére.

 

Trekking

A trekking esetében a raftokhoz hasonló anyagból készült, 2 (max. 3) személyes csónakokról van szó. A kisebb létszám miatt itt még összehangoltabb együttműködésről van szó. Itt is a hátsó ember irányít. A trekking sokkal víz közelibb érzést jelent a túrázó számára és méretéből adódóan nagyobb a felborulás esélye is. Ezek a gumi csónakok általában aktívabb evezést követelnek meg, mivel az irányíthatóságuk legfontosabb alapelve, hogy gyorsabbak legyenek a víznél (ne sodorjon el magával). A környező vadvizek legtöbbje ezeken a csónakokon élvezhető igazán.
 

Vadvízi kajakozás

Az előző két sporthoz képest a kajakozás képviseli az igazi vadságot, ezért ez követeli meg a legnagyobb szakértelmet is. A kajak egyik legfontosabb tulajdonsága a treck-kel és a raft-tal szemben, hogy nem a víz tetején halad, hanem a hullámokban. Ezek az eszközök már komoly szakmai felkészülést igényelnek, senkinek sem javasolt, hogy útmutatások (és előzetes edzések) nélkül kezdje el.
 

Hydrospeed (vadvízi úszás)

Egy speciális műanyag úszótest és békatalp segítségével az eszközt használó túrázók igazán közelről szemlélhetik a vadvizek szépségeit, mivel gyakorlatilag benne úsznak. A speciális védőfelszerelés lehetővé teszi, hogy bármilyen sérülés nélkül közvetlenül közelről élvezhessük a vadvíz szépségeit.
 

Canyoning

A vadvízi túrázás egyik legspeciálisabb formája. A túrázók először felkapaszkodnak egy hegyi patak völgyében, majd a speciális védőruhában, ugrálva, csúszkálva és kötélen ereszkedve megpróbálnak lejutni onnan. Az igazi szépségét az adja a sportnak, hogy olyan teljesen érintetlen területeken járhatunk, melyet nemcsak előttünk, de nagy valószínűséggel utánunk is csak nagyon kevesen fognak látni.
 

 

A felszerelés

A felszerelések használata elengedhetetlen kellékei az extrémsportoknak, mivel a sportolók általában sokkal nagyobb külső (és fizikai) megterhelésnek vannak kitéve. A felszerelés legfontosabb funkciója - amellett, hogy kényelmesebbé teszi a sportolást - az emberi élet védelme. A fentiekből következően kiemelten fontos, hogy a túrázók mindig megfelelő minőségű felszerelést és a megfelelő módon használják. Ennek garanciáját a túravezetőink odafigyelése jelenti, akik minden túra előtt ellenőrzik a felszerelések helyes használatát.

 

Védőfelszerelések

Neoprén öltözet (ruha, cipő): A neoprén ruha az egyik legfontosabb kelléke a vadvízi túrázásnak, általában. Funkciója nagyon sokrétű. Talán legfontosabb szerepe, hogy 3-4 mm-es vastagsága megvédi a túrázót a hideg víztől, mivel nem engedi át azt. Természetesen a ruha nem fűt, de a testhőmérsékletet jól megtartja. A ruha másik fontos funkciója, hogy megvéd a kisebb horzsolásoktól, karcolásoktól, illetve a benne levő térdvédőnek köszönhetően a vízbeesésnél is megvéd az egyik leginkább veszélyeztetett testrész, a térd sérüléseitől. A ruha cipőjének szinten fontos funkciója van, mivel a vastag talp lehetővé teszi a jobb mederfogást, illetve a kisebb sziklának való ütközésnél a sérülés elkerülését. A ruha alatt általában csak fürdőruhát, vagy maximum egy pólót érdemes viselni.

Sisak és mentőmellény: A sisak legfontosabb szerepe, hogy védi a fejet a sérülésektől. Viselete mindig kötelező. A mentőmellény talán ez egyik legfontosabb védőfelszerelés, mivel közvetlenül az életet védi. A vadvízben általában nem lehet úszni, mivel a sok szikla, zúgó miatt a sérülésnek igen komoly az esélye. A mentőmellény lehetővé teszi, hogy a túrázó vízbe esve annak tetején lebegve jusson el a partig, vagy másszon vissza a csónakba.

Evezőlapát: Talán első hallásra furcsának tűnik, de az evezőlapát is a vedőfelszerelések közé tartozik amellett, hogy természetesen eredeti funkciója is megmarad. Az evezőlapáttal távol tarthatóak a sziklák vagy egyéb terepakadályok, illetve a csónak megbillenése esetén segítségével rá lehet támaszkodni a vízre.

Dobózsák: A túravezetők egyik legfontosabb plusz felszerelése a dobózsák, mely egy 15-20 méternyi kötelet tartalmazó vadvízi eszköz, fogódzkodóval a végén. Legfontosabb funkciója, hogy a keményebb szakaszokon, ahol nehezebb visszamászni a csónakba ennek segítségével tud a túravezető partra húzni.

Vízhatlan zsák: Sokszor merül fel igényként, hogy a túra közben lehessen fényképezni, videózni. Ezt elősegítendő túravezetőinknél mindig van speciális vízhatlan zsák, hogy az egyes szakaszok előtt megállva a vízről közvetlenül lehessen fényképezni, videózni.

 

 

Vissza a főoldalra